Przepis sprawdzony!
Składniki:
1kg i 1szkl. mąki
1 1/2 szkl.cukru
5jajek
100g marg. lub masła
50-60g oleju
cukier waniliowy
130g drożdży
~1szkl.mleka
Wychodzą z tego 3 podłużne formy bab lub można upiec taką ja na zdjęciu i 2 małe.Ciasta jest sporo.
Ja piekę 3 szt. i obadarowuję córki
Sposób mieszania składników:
Drożdże,3 łyżki cukru i 1/2 szklanki mleka rozmieszać.
Mąkę wsypać do dużej miski,zrobić dołek i tam (do dołka)wlać ten rozczyn.Zostawić w spokoju na co najmniej godzinę.Urośnie " góra"
Teraz robię mieszankę pozostałych składników.Do innego naczynia wbijam całe jajka,cukier,cukier waniliowy,roztopione i ostudzone masło,olej,mleko-wszystko wymieszać mikserem.
Cały ten rozczyn wlewam do mąki i długo mieszam mikserem.
Odstawiam ,przykrywam ściereczką i niech rośnie.Jak wyrośnie pełna miska znowu mieszam i czekam aż wyrośnie.Tak robię 3 razy.Ciasto musi "pracować"tzn.3 razy rosnąć.
Potem przekładam ciasto do foremek.Jak znowu urośnie piekę 45-50min.w temp.175st.
Dla orientacji podam rozmiar :3 formy 30x11cm.
Ja mam starą żeliwną babę po babci- taka jak na zdjęciu.
Piekąc to ciasto trzeba być długo w domu.
Wszystko polega na tym,aby w określonych momentach mieszać.