Witam na moim skromnym blogu.


WITAM SERDECZNIE.

Pragnę podzielić się z Wami moimi pasjami!
Na moim blogu możecie obejrzeć to co aktualnie tworzę.
Swoje prace kieruję do poszukiwaczy rzeczy ładnych oraz wykonanych z pasją.

Jeśli podoba Ci się któraś z moich prac napisz.

Jeśli interesuje Cię technika wykonania ,służę radą.


Mój e-mail:
cjadwiga7@gmail.com


Mogę wykonać również coś na zamówienie.Termin wykonania i sposób odbioru do uzgodnienia.

Zajrzyj tutaj!



Komentuj.Twoja opinia będzie mile widziana.






14.01.2010

ZAKWAS

Tak wygląda zakwas na 4-ty dzień.Apetycznie to on nie wygląda,ale bez niego dobrego ,domowego chleba nie upieczemy.Dzięki zakwasowi chleb jest długo świeży.Opis wykonania poniżej.Powtarzam przepis na zakwas. ZAKWAS: 3 czubate łyżki mąki żytniej720 zalewam 1/3 szkl wody,mieszam i zostawiam w zamkniętym słoiku 24godz(musi stac w cieple,najlepiej koło kaloryfera). Po 24godzinach dosypuję 2 czubate łyżki tej samej mąki ,dolewam trochę letniej wody ,mieszam(konsystencja rzadkiego ciasta)i znowu zostawiam do następnego dnia. Tę operację powtarzam jeszcze na trzeci dzień tzn.dosypuję 2 łyżki mąki i trochę(1/4 szkl.)wody. W czwartym dniu zakwas jest gotowy-powinien pachnieć kwasem.Jeśli było za zimno to można go zostawić na jeszcze jedną noc. Potem jest gotowy do użytku.