Witam na moim skromnym blogu.


WITAM SERDECZNIE.

Pragnę podzielić się z Wami moimi pasjami!
Na moim blogu możecie obejrzeć to co aktualnie tworzę.
Swoje prace kieruję do poszukiwaczy rzeczy ładnych oraz wykonanych z pasją.

Jeśli podoba Ci się któraś z moich prac napisz.

Jeśli interesuje Cię technika wykonania ,służę radą.


Mój e-mail:
cjadwiga7@gmail.com


Mogę wykonać również coś na zamówienie.Termin wykonania i sposób odbioru do uzgodnienia.

Zajrzyj tutaj!



Komentuj.Twoja opinia będzie mile widziana.






17.01.2010

PASZTET DROBIOWY

Wyśmienity pasztet. Składniki:duży kurczak(1,30kg),około 30dag boczku świeżego,30dag wątróbki drob.,2 cebule,marchewka,pietruszka,kawałek selera.Wszystkie składniki oprócz wątróbki ugotowac w małej ilości wody(oby przykryła składniki).Gotować długo do wyparowania(nie całkowitego) wody.Potem odstawić wyjęte na talerz składniki-ostudzić. Wątróbkę usmazyć i razem z tymi składnikami zemleć w maszynce.Dodać jeszcze namoczoną i odciśniętą bułkę(w reszcie wywaru)+ 2 jajka.Wszystko dobrze wymieszać,popieprzyć,posolić i przełożyć do foremek .Wyjdą 2 o wym.30x11cm.Upiec w 200st.~40min. Ważna uwaga!Pasztet musi być mocno przyprawiony,bo inaczej będzie mdły.

14.01.2010

BABSKIE ZAJĘCIA: ZAKWAS

BABSKIE ZAJĘCIA: ZAKWAShttp://sekretnik-skorpionica.blogspot.com/2010/01/zakwas.html

ZAKWAS

Tak wygląda zakwas na 4-ty dzień.Apetycznie to on nie wygląda,ale bez niego dobrego ,domowego chleba nie upieczemy.Dzięki zakwasowi chleb jest długo świeży.Opis wykonania poniżej.Powtarzam przepis na zakwas. ZAKWAS: 3 czubate łyżki mąki żytniej720 zalewam 1/3 szkl wody,mieszam i zostawiam w zamkniętym słoiku 24godz(musi stac w cieple,najlepiej koło kaloryfera). Po 24godzinach dosypuję 2 czubate łyżki tej samej mąki ,dolewam trochę letniej wody ,mieszam(konsystencja rzadkiego ciasta)i znowu zostawiam do następnego dnia. Tę operację powtarzam jeszcze na trzeci dzień tzn.dosypuję 2 łyżki mąki i trochę(1/4 szkl.)wody. W czwartym dniu zakwas jest gotowy-powinien pachnieć kwasem.Jeśli było za zimno to można go zostawić na jeszcze jedną noc. Potem jest gotowy do użytku.

12.01.2010

CHLEB.

Aby powstał taki chlebek,trzeba trochę popracować.Jeśli poznasz tajniki wykonania zakwasu to już połowa sukcesu. Podam dzisiaj sprawdzony przepis na ZAKWAS: 3 czubate łyżki mąki żytniej720 zalewam 1/3 szkl wody,mieszam i zostawiam w zamkniętym słoiku 24godz(musi stac w cieple,najlepiej koło kaloryfera). Po 24godzinach dosypuję 2 czubate łyżki tej samej mąki ,dolewam trochę letniej wody ,mieszam(konsystencja rzadkiego ciasta)i znowu zostawiam do następnego dnia. Tę operację powtarzam jeszcze na trzeci dzień tzn.dosypuję 2 łyżki mąki i trochę(1/4 szkl.)wody. W czwartym dniu zakwas jest gotowy-powinien pachnieć kwasem.Jeśli było za zimno to można go zostawić na jeszcze jedną noc. Potem jest gotowy do użytku.

c.d.serwety z kordu

Niestety kordu zabrakło,muszę dokupić.Myślę,że taki sam dostanę.W ostateczności poszukam w internecie.